Szakály Mátyás

1916 - 2002

 Tamási Áron szavai szerint  azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.  Szakály Mátyás, mindenki Matyi bácsija otthon volt benne, és azon fáradozott, hogy mindenkivel együtt jól érezze magát e világban. Szakály Mátyás 1916. április 8-án született Budaörsön.

A tanári diploma megszerzése után 1940-ben itt kezdett tanítani, a mai 1.sz általános iskolában.A zene szeretete, és annak tanítása, a zenei műveltség kiszélesítése arra késztette, hogy 1935 szeptemberében férfikórust alakítson kiket 1939-ig dirigált.A katonaság (háború) után templomi kórust szervezett és 1950-ig vezette. Ezt követően, még 1950-ben létrehozott egy férfikórust, mely később vegyes kórussá alakult át, és 1981-ig volt karnagya. Közben gyermek- katona-, férfi-, és ipari tanuló kórusokat dirigált, még Budapesten is.

Vezetett férfikórust Törökbálinton, és Biatorbágyon.Pályafutása során gyüjtötte a német népdalokat, mellyel a környék nemzetiségi zenei hagyományait kívánta megőrizni. Erre a zenei alapra alakította 1983. őszén a Lyra dalkört, melyet egészen 2001. szeptemberéig vezényelt.

Matyi bácsi a zene segítségével tanított, és tanít ma is bennünket, a szép, a harmónia, a humanista értékek szeretetére, és tiszteletére, arra, hogy  otthon legyünk e világban .Ennek az életműnek elismeréseként lett Budaörs Város Díszpolgára, és vehette át 2002. januárjában a legmagasabb Német állami kitüntetést.  

A biatorbágyi férfikórust harminchárom éven keresztül vezényelte. Emléke tanítványiban él tovább, akik az új tagokban is elplántálták hitét, példamutató közösségteremtő képességét, a dal, a zene szeretetét.Kórusunk sokat köszönve Matyi bácsinak, megtisztelve érzi magát, hogy emlékét örök időkre megtartva, felvehette Szakály Mátyás nevét.

Szeretnénk nevéhez, munkásságához méltóan, rendszeresen tisztelegni Szakály Mátyás előtt és hagyományt teremteni az  Emlékkoncert  megrendezésével.