Rólunk írták

AJÁNDÉK DÉLUTÁN

(Biatorbágyi Krónika)
 

Mifelénk az a szokás, hogy az ünnepelt kap ajándékot. Így van ez különösen akkor, ha valaki épp az 50. születésnapját ünnepli. Értékes, emlékezetes ajándékra számíthat.
 

Most azonban ez fordítva történt. Mi, nézők kaptunk egy életre szóló szép emléket a Biatorbágyi- Sóskúti Szakály Mátyás férfikórustól, megalakulásának 50. évfordulója alkalmából.

Nem mindennapi élményben volt része a kultúrház nézőterét csaknem teljesen betöltő érdeklődőknek. Jelezte ezt az operarészletek után szünni nem akaró tapsvihar, valamint a műsor végén állva tapsolók lelkesedése. Itt most senki nem sietett hazafelé az előadás végén. Felejthetetlen délutánt kaptunk ajándékba, melyre sokáig emlékezhetünk.
 

A születésnapját ünneplő kórust a Diósdi Női Kar és a Magyar Kábel Művek Kelen-völgyi Férfikórusa, Gerdesits Ferenc operaénekes közreműködésével köszöntötte színvonalas opera részletekkel.
 

De az ünnepelt, mint jó házigazda igazán kitett magáért.

Két részletben összesen tizennégy opera részlettel leptek meg minket, fűszerezve az operaház magánénekesei Sebők Mónika, és a város szülötte Kovácsházi István előadásában egy-egy népszerű áriával és kettejük duettjével.
 

A műsor változatos, jól szerkesztett volt. Úgy Feleki László karnagy, mint Kiss Klára Viktória zongorakísérő magas szakmai hozzáértésről tettek tanúbizonyságot.

A kórus remekül együtt működött a szólistákkal, méltó kíséretet adva csodálatos hangjuknak.

Mintha az operában lennénk, nem is egy műkedvelő rendezvényen€“ lelkesedett valaki a szünetben.
 

Mi megajándékozottak csak ültünk áhítattal a remek akusztikájú hűvös nézőtéren, és percről-percre jobban élveztük a több órás műsort.

És közben természetesen büszkék voltunk. Büszkék a színpadon álló ünnepeltekre, a nem mindennapi ének tudásukra. Átvettük összetartozásuk melegét, hallhattuk a sok-sok keményen megdolgozott énekpróba szívet-lelket gyönyörködtető eredményét.
 

Biztosak voltunk benne, mások is úgy gondolják, jó helyre járnak esténként a férjeink, rokonaink, barátaink. A művészet összeköt. Szoros kapocs. Tartalmas életet biztosít.

Azt kívántuk ott és akkor mindannyian, legyen úgy, ahogy a dr. Palovics Lajos polgármester úr bevezető köszöntőjében említette, Ő szerencsésnek mondhatja magát, mert bele született abba a helyzetbe, hogy számára ez a kórus mindig volt. Eszmélő gyermekkora óta létezett. Létezzen ezután is. Mondhassák el generációk még nagyon sokáig, nélküle a város kulturális élete elképzelhetetlen. Erre talán garancia az önkormányzat elismerése, anyagi támogatása, a kórus tagjainak ének szeretete, lelkes tenni akarása, és nem utolsó sorban a mai, és reméljük a jövőbeni szakmai vezetése is.

Boldog 50 éves születésnapot Szakály Mátyás Férfikórus.

Köszönjük a felejthetetlen délutánt, mi a megajándékozott hallgatóság.(FM)

 

AKIKRE ISMÉT BÜSZKÉK LEHETÜNK

 

(Biatorbágyi Krónika)

 

2010. május 2-án immáron harmadik alkalommaladott hangversenyt a Magyar Nemzeti Galériában a Szakály Mátyás Férfikórus.

A 10 db műsorszámmal csaknem egyórás műsorralörvendeztették meg a látogatókat.

A változatosan összeállított kórusművek nagysikert arattak. Jól érvényesültek a szebbnél szebb dalok a galéria kupolatermében. Feleki László karnagynak arra is volt gondja, hogy Erkel Ferenc születésének 200 évfordulója alkalmából műsorába beiktasson egy csodálatos remekművet.

Kiss Klára Viktória szokásos virtuóz zongorakísérete, és Sebők Mónika egyedülálló, felejthetetlen  szólóéneklése még emelte az előadásszínvonalát, és fokozta a hallgatóság elismerését kifejező tapsvihart.  A műsor jól sikerült főpróbája volt a május 28-án a Faluházban 17 órakor kezdőd? minősítő hangversenynek, ahol megpályázzáka a Fesztiválkórus kitüntető címet. Ez az esemény nyilvános díjtalan belépésselszeretettel várnak minden érdekl?d?t

A három, egészen fiatal új taggal bővűltkórus, szokásához híven derekasan helytállt, és vitte ismét Biatorbágy és Sóskút jó hírét szűkebb határainkon túlra is. Mint már annyiszor, ezennel is bizonyítottnak látszik, a kultúrára adott támogatások nem felesleges kiadások.Összekötik az embereket, közösség kovácsoló szerepükön túl gazdagabb,értékesebbek lesznek, nemcsak ők, akik továbbítják a művészetet, hanem mi is,mindannyian, akik látjuk, hallgatjuk őket. Jó érzés büszkének lenni rájuk. Ezúton is gratulálunk! (FMJ)

 

A férfikórusunk jótékonysági koncertje

(Biatorbágyi Krónika)

2010. november 7-én délután öt órakor a Szakály Mátyás Férfikórus jótékonysági hangversenyt szervezett az iszap károsultak javára.

Minden felkért  környékbeli térségi  kórus örömmel vett részt a rendezvényen. A hat résztvevő összesen csaknem három órás műsorral örvendeztette meg a Biatorbágyi Művelődési ház megtelt nézőterét.

Az előadáson részt vettek az alábbiak:

Cantabile Vegyes kórus (Törökbálint)

Echo Kamara kórus (Alcsútdoboz)

Harmónia Vegyes kórus (Érd)

Pászti Miklós Vegyes kórus (Biatorbágy)

Sola Gracia Vegyes kar és Nefelejcs Gyermekkórus (Biatorbágy)

Szakály Mátyás Férfikórus (Biatorbágy-Sóskút)

Emlékezetes színfoltja volt az előadásnak a reformátustemplom Nefelejcs gyermekkórusa szeretetről szóló bűbájos dalocskája. Öröm volt látni az arcukról sugárzó őszinte meggyződést, ahogy hitték is, tisztában is voltak vele milyen fontos dologról énekelnek.

Nagy tetszést aratott a Pászti Miklós vegyes kórus is. A megszokott magas színvonalon túl nagy örömöt okozott a hallgatóságnak, hogy a kissé hosszúra nyúlt előadáson rövid, fülbemászó, vidám kórusművekkel szórakoztattak bennünket.

Nagyon nehéz már újat írni a rendező férfikórusról. A hosszúra nyúlt lelkes tapsok magukért beszéltek. Örömmel láttuk, hogy pár egészen fiatal férfi is csatlakozott hozzájuk, így talán nem kell annyit aggódnunk a jövőjükért. Változatos, jól összeválogatott előadásuk méltó befejezése volt a koncertnek. Derekasan tűrték a színpadi lámpák ontotta hőséget is. Köszönet érte!

Tudjuk a helyi televízió élőben közvetítette az előadást,mégis biztosak vagyunk benne az otthon ülés kényelme nem kárpótolhat senkit az élőadás varázsáért.

Annál is inkább nem, mert egy nézőtől hallottuk a szünetben,hogy régen otthon a férjével sorsot húztak ki menjen el a férfikórus fellépésére. Ma már mindketten minden alkalommal eljönnek.

Reméljük egyre többen döntenek majd így a közel jövőben

Tudjuk, sokan máshol már tisztességgel jótékonykodtak, még így is 83.100.- Ft. gyűlt össze az adakozásból. Nem nagy összeg, de sok kicsi sokra megy! Hétfőn már átutalásra került a Vöröskereszt vörösiszap adomány számlájára.Mindenkinek hálás köszönet érte! (FMJ) 

 

Pécsi Könyvtár

Operavarázs a Bordalfesztiválon és a Zeneszüreten

Különleges műfaji találkozásoknak lehettek fültanúi a szeptember utolsó hétvégéjén a Kodály Központba ellátogató zenebarátok. Az idén épp 20 éves és immár 17. Európai Bordalfesztivál Gáláján

……………………………..

Igazi meglepetést jelentett a Biatorbágyról érkezett Szakály Mátyás Férfikórus, mely Feleki László vezényletével Erkel Ferenc Napköszöntő bordalát a magyar dalármozgalomból őrzött tradíció ellenében merte igazán finom árnyalt dinamikával előadni, ugyanakkor friss tempójú, pontos ritmizálással. Bárdos Lajos Igyunk áldomást! című összeállítása ugyan már hagyott kívánnivalót az intonáció tekintetében, de Orff Carmina Buranájának Bordala ismét túlzásmentesen is stílusos előadásban szólalt meg, a sajnos csak ritkán hallható, de ragyogó magyar fordításban.

 

Kovács Attila
Amtmann Prosper- és Bartók Béla Emlék-díjas zenei szerkesztő